Selamat Datang ke Dilot Wardrobe

Dilot Wardrobe ini adalah kerjasama di antara En Abu Bakar dan anaknya(dilah). Sebarang pertanyaan boleh di kemukakan di sini atau melalui email atau hubungi terus En. Bakar.

Terima Kasih di atas kerjasama dan minat anda

Apakah Anion??

Posted by DilOt Friday, August 7, 2009

Anion = Ion Negatif

Semua hidupan di dunia berkait rapat dengan ‘anion’ (atau negative ions). Tahukah anda apa yang dikatakan anion? Dalam keadaan biasa, molikul udara atau atom adalah neutral. Kerana perubahan ion secara semulajadi yang dihasilkan melalui sinar kosmik, sinar ultraviolet, radiasi mikro, kilat serta petir dan sebagainya, sebahagian daripada molikul udara akan kehilangan elektron yang mengelilingi nukleus dan elektron bebas akan terbentuk dengan molikul udara neutral lain menjadikannya bentuk negative (negatively charge). Keadaan inilah yang disebut anion dalam udara.

Ia tidak berwarna, tidak berbau dan memiliki upaya serapan yang tinggi untuk menyerap partikel mikroi di udara. Anion dalam udara adalah mustahak sama sepertri vitamin dalam makanan dan ada kalanya dinamakan ‘vitamin udara’, ‘elemen panjang umur’ dan sebagainya. Anion berkait rapat dengan kesihatan manusia. Kesannya tidak harus diremehkan. Ia akan melahirkan kebolehupaya meresap pelbagai partikel di udara, bakteria dan pelbagai virus untuk dinuetralkan. Ia mampu memasuki sel-sel bacteria untuk membunuhnya. Lebih banyak anion di udara bermakna berkurangan bakteria dan apabila elemen anion sampai ke suatu tahap, jumlah bakteria akan berada pada tahap sifar.

Bilangan anion dalam satu sentimeter padu udara dianggarkan 40 hingga 50 di kawasan bandar yang padat, 100 hingga 200 di bandar kecil, 700 hingga 1,000 di kawasan lapang seperti padang dan lebih 5,000 di lembah-lembah. Bilangan anion di udara boleh memberi kesan kapad kesihatan manusia. Jika udara mengandungi terlalu banyak ion positif dan rendah anion, mungkin meletihkan tubuh badan, merasa mual, maigren, merasa tertekan dan kesukaran bernafas, namun keadaan ini boleh berubah jika udara sekitar 1,200 anion untuk satu sentimeter padu yang diambil tubuh badan.

Jika kandungan anion dalam rumah mencapai tahap 1,500 sentimeter padu ia akan mempengaruhi mood mereka yang berada dalam rumah tersebut. Oleh itu ketahuilah bahawa anion merupakan salah satu elemen yang dapat meningkatkan tahap kesihatan dan meningkatkan usia. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memperakui kandungan anion dalam udara tidak harus berada di bawah 1,000 padu sentimeter. Dalam sesuatu keadaan (kawasan pergunungan misalnya) penghuninya bebas daripada sebarang masalah diserang radang yang akhirnya dapat hidup lebih lama. Keadaan ini berkait rapat dengan udara di situ yang mengandungi anion.

Banyak pihak termasuk pakar-pakar tertarik dengan kesan positif anion dalam bidang perubatan. Kerana itulah, selepas bertahun-rahun menjalankan kajian, Winalite Technology Co. Limited di Shenzen berjaya mengembangkan teknologi pembuatan tuala wanita dengan hasrat mengubah produk ini bertaraf teknologi tinggi. Pita anion dalam Love Moon memancarkan 6,070 anion satu sertimeter padu yang akan dapat menahan daripada sebarang jangkitan kuman dan virus. Boleh dikatakan dalam banyak masalah berkaitan kewanitaan adalah disebabkan oleh bakteria. Apabila pita anion dalam Love Moon mengembangkan anion, ia juga menghasilkan oksigen yang sekaligus dapat menukarkan suasana, meningkatkan encymic biologi. Pada masa yang sama, di bawah suhu normal, pita anion dapat mengembangkan gelombang magnatik daripada 4 sehingga 14 mikron lebih daripada 90 peratus yang dapat meningkatkan molikul air dalam tubuh manusia. Teknologi ini sebenarnya dapat meningkatkan tahap kesihatan wanita amnya.

0 comments

Post a Comment

  Pengedar

  Pengedar
  Abu Bakar Mohd Noah atau Bakar HP : 019-771 2712 EMAIL: dilot_debest@yahoo.com Lokasi: Johor Bahru, Skudai, Pasir Gudang

  Admin

  Admin
  Nurul Adilah Abu Bakar (dilot/dilah) EMAIL: dilot_debest@yahoo.com

  Penghantaran

  Hanya sekitar UTM, Skudai, Johor Bahru, Pasir Gudang penghantaran percuma..

  Kos Penghantaran

  AURALIFE PERFUME
  RM 5.00 (minimum) = 1 - 5 botol
  RM 8.00 = 6 - 10 botol
  RM 10.00 = 1 set produk

  setiap 5 botol tambahan RM 5.00

  EUMORA
  RM 3.00 (minimum) = 1/4 bar
  RM 5.00 = 1/2
  RM 7.00 = 3/4 bar
  RM 10.00 1 kotak

  setiap 1/4 bar seterusnya perlu ditambah RM 2.00

  ANION
  RM 5.00 = set percubaan
  RM 5.00 (minimum) = 1 bungkus
  RM 7.00 = 2 bungkus
  RM 9.00 = 3 bungkus

  setiap 1 bungkus seterusnya perlu di tambah RM 2.00

  Proses penghantaran akan dilakukan sebaik sahaja bayaran diterima melalui akaun Maybank

  Barang akan diterima dalam masa seminggu dan bergantung pada stok barang

  RABU : pembayaran selepas 4.30pm(Sabtu) & SEBELUM 4.30pm (Selasa)
  JUMAAT: pembayaran selepas 4.30pm(Selasa) & BEFORE 4.30pm (Khamis)

  Waktu Urusan :
  Bila-bila masa tetapi bergantung pengesahan terlebih dahulu melalui SMS.


  PENTING :
  Sila buat tempahan terlebih dahulu samada menggunakan email atau sms. Pembayaran hanya dilakukan melalui tunai atau online sahaja.